Mediahuis Noord, Leeuwarden

Klantvraag: 

Het Mediahuis Noord in Leeuwarden is een clubhuis voor kranten: het is dé plek waar meerdere redacties, van zowel de Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en het Huis aan Huis, samenkomen op één verdieping. Wij kregen de vraag hoe we ervoor konden zorgen dat de verschillende redacties op één open plek kunnen werken, maar toch iedereen zijn eigen (werk)plek heeft. Een mooie grote uitdaging van zo’n 2800m2, waarbij we hebben gezorgd voor een ‘opengetrokken ruimte’ die tegelijkertijd comfortabel en beschut aanvoelt.

Het project:

De grootste uitdaging van dit project was het aanpassen van het verouderde bestaande gebouw, en dit tot een modern gebouw om te toveren. We kregen de vraag om iets te realiseren dat past in deze tijd, maar tegelijkertijd ook het gevoel van een krantenredactie zoals die was, te behouden.
Een open redactieruimte met een geborgen gevoel; om dat te realiseren op deze schaal is er gekozen voor het toepassen van losse ‘boxen’. Dit zijn ruimtes waarin de redacteuren gemakkelijk kunnen vergaderen en overleggen. Deze boxen zijn dusdanig gepositioneerd dat er een speels landschap ontstaat dat doet denken aan een soort rotsen; dit geeft geborgenheid aan de verdere open plek met verschillende werkeilanden. De transparantie van de boxen zorgen ervoor dat het daglicht toch overal kan komen en dat de ruimte overal, vanuit elke hoek, als ‘open’ wordt ervaren.

Resultaat:

Door verfijnd materiaal toe te passen waar nodig, en het overige van de verdieping ‘ruw’ te laten, ontstaat er een eerlijk canvas waar de redactieleden de invulling van zijn. Waar vroeger de stapels papieren en kranten de warmte en invulling gaven aan de redactievloer, vullen we dit nu in door middel van digitale schermen en groen. We hebben gekozen voor planten aan het plafond, en warme kleuren op de muur, om dit beter tot zijn recht te laten komen. Ook hebben we gebruik gemaakt van hoogwaardige werkverlichting, en klimaatoplossingen. Zo is er een prachtige balans ontstaan tussen ruw en afgewerkt, en groots en klein. Een mooie plek waar de redacties met veel plezier aan het werk kunnen, samen of alleen.

Samenwerking:

IDFRM
PROBIR
AMBIUS
SPIE
AQUA plus
PLAVEKA
LIPPE PROJECT
HAAN RECLAME
KOOPMANS BV
BRANDSMA BULTJE
OFFICE SERIVCE NEDERLAND
BRAIN STORM
AQUA PLUS

Toegepaste producten:

DE VORM
VEPA (‘Timber’ tafel)
IDFRM
INGO MAURER
RE-FELT
BOW FIT OUT