Project: Aanbouw eetkamer, Leeuwarden

Klantvraag:

Het streven was om extra woonruimte te creëren, zodat de bewoners van het huis deze ruimte als eetkamer en tuinkamer kunnen gebruiken. De oppervlakte waar we de aanbouw gebouwd moest worden was smal en lang, waardoor we goed hebben nagedacht over de vorm van de ruimte. 

Het project:

Het was een uitdaging om de aanbouw een behaaglijke en beschutte plek te laten zijn, die tegelijkertijd niet fragiel overkomt, zoals een serre of aanbouw vaak doet. Daarnaast moest de aanbouw net zoveel karakter hebben als het bestaande oude pand. Dit hebben we voor elkaar gekregen door de houtenbalken en het industriële plafond in het zicht te laten, en deze niet weg te werken. Door de ruimte te verlengen in de hoogte, en een plafond op bijna 4 meter te creëren, voelt de relatief smalle en lange ruimte als erg ruim en ruimtelijk. Door het toevoegen van deze ruimte aan de woning, ontstaat er een mooie 3-deling op de begane grond: een woonkamer, een keuken en een eetkamer. Al deze ruimtes worden met elkaar verbonden door de keuken, die op de begane grond centraal staat.  

Resultaat:

Doordat de aanbouw lang en niet al te breed van vorm is, ligt de focus in de ruimte voornamelijk op de grote raampartijen. Hiermee hebben we het groen uit de tuin visueel naar binnen getrokken. Ook de grote dakramen hebben een mooi effect op de ruimte: zelfs bij slecht weer valt er veel licht door naar binnen. Soms is het goed om muren ‘gewoon muren’ te laten zijn, en niet van de originele vorm af te leiden door ze vol te hangen. Door de materialen enigszins ruw toe te passen, ontstaat er een echtheid en daarmee kwaliteit. Hierdoor is er een prachtige balans gecreëerd tussen ruwer en verfijndere afwerking. 

Toegepaste producten:

Thomas Eyck (Scholten & Baijings, Studio JOB , Hella Jongerius , Christien Meindertsma )

De Vorm

Grift

LABEL BREED